Štadióny budú, otázne je kde, kedy, koľko a za aké peniaze b

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Štadióny budú, otázne je kde, kedy, koľko a za aké peniaze b

Odoslaťod ELZ » 12. Okt 2006 20:29

Štadióny budú, otázne je kde, kedy, koľko a za aké peniaze budú nakoniec postavené

FUTBAL/HOKEJ
Zdá sa, že s výstavbou multifunkčnej haly, ktorá by bola určená najmä pre hokej, a s Národným futbalovým štadiónom na Tehelnom poli to nebude také jednoduché. Aj keď sa spočiatku zdalo (najmä pred voľbami), že v podstate sú všetci za postavenie obidvoch stánkov, povolebná realita je už trošku iná.

Hokejový i futbalový zväz síce navrhli svoje predstavy, ako by mali štadióny vyzerať, no nedávne rokovanie vlády naznačilo, že nová politická generalita ich jednoznačne neprijala. Premiér Robert Fico to po rokovaní zatiaľ len naznačil: „Od podpredsedu vlády a ministra školstva chceme predloženie niekoľkých alternatív, nielen jednu. Čakáme rôzne možností.“

Robert Fico ďalej pripomenul, že zatiaľ určené lokality nie sú zrejme jedinými možnosťami, kde by mohli hala a štadión stáť. „Myslíme si, že štadión by mohol byť na úplne inom mieste, ako si predstavujú niektorí podnikatelia v Bratislave.“ Takisto sa mu nezdalo, že je len jedna alternatíva výstavby, teda spoločný vklad štátu a súkromného sektora. „Ak ho budeme financovať ako štát, chceme mať nad ním ako štát kontrolu,“ pripomenul Fico.

V praxi to znamená, že je celkom možná zmena všetkých plánov. Multifunkčný stánok nemusí stáť v Petržalke, Národný futbalový štadión na Tehelnom poli. Nemusia ho financovať súkromníci, pretože ťažko čakať, že niekto sa pohrnie do výstavby a potom nebude môcť na tom zarábať. Prípadne dá od toho ruky preč štát a všetko zostane len na zväzoch či súkromných firmách, čo je zase takmer, alebo presnejšie, úplne nepredstaviteľné.

Vysoká hra okolo dvoch supermoderných stánkov sa teda začala. Pôjde teraz o to, kto bude mať aké kontakty, kto ako zalobuje, kto koho presvedčí, že práve ten jeho návrh je lepší než konkurentov. Podľa množstva stavebných firiem, ktoré zrazu „vstúpili“ do športu a osobitne futbalu je jasné, že šancu cíti množstvo podnikateľov... Čas sa však kráti. Tehelné pole by už o pár týždňov malo ísť dole, no dovtedy by malo byť jasné, čo bude ďalej. Aby hokej a futbal neskončili ako kultúra so Slovenským národným divadlom a aby sa medzištátne zápasy slovenských tímov nehrali napríklad v Uherskom Hradišti či vo Viedni...
(mm)

Zdroj: http://www.bratislavskenoviny.sk/noviny.php?Id=11&readId=4308
ELZ
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 968
Obrázky: 0
Založený: 13. Máj 2005 07:05

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.