Hazardná hra s diaľnicami

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Hazardná hra s diaľnicami

Odoslaťod fh » 10. Okt 2006 09:11

http://dennik.pravda.sk/sk_dennik.asp?r ... zorya_10_3

Predošlá vláda smerovala eurofondy tak, že po znalostnej ekonomike bola „najtučnejším balíkom" peňazí vybavená práve doprava. V konečnej verzii delenia eurofondov jej nový kabinet síce mierne ubral, ale stále je to „najtučnejší" spomedzi jedenástich programov. Asi 120 miliárd korún sa počas siedmich rokov rozdelí medzi diaľnice a železnice, niečo málo sa ujde terminálom kombinovanej dopravy a hádam aj bratislavskému letisku a podnikom MHD na lepšie autobusy.
Ani europeniaze však nezbavia vládu Roberta Fica problému, ako financovať diaľnice. Minister Ľubomír Vážny vyhlásil, že ročne pôjde na ich výstavbu zhruba 30 miliárd korún. Ak aj zohľadníme, že to povedal v povolebnej eufórii a suma bude nižšia, na splnenie predstavy eurofondy nepostačia. Z únie ročne dostaneme tak 12 miliárd korún, so spolufinancovaním 15 miliárd. Na splnenie ministrovej predstavy bude chýbať každý rok ďalších 15 miliárd. Tie musí vláda nájsť v štátnom rozpočte, vo výbere mýta a podobne.
V každom prípade do konca novembra musí minister dopravy urobiť úplnú podobu europrogamu a určiť, či vystačí aj na autobusy a letisko, alebo musí smerovať do diaľnic.
Rozhodnutie závisí od toho, ako si bude vedieť vláda reálne namodelovať financie na program diaľnic a rýchlostných ciest na ďalšie štyri roky. Bude to hra vabank. Predstava o diaľničnom programe a verejných financiách na najbližšie štyri roky je totiž v nedohľadne.

O autorovi| Jana Morháčová, jmorhacova@pravda.sk

Autor: Jana Morháčová
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.