Liekom na boľavé miesto kežmarskej dopravy je kruhový objazd

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Liekom na boľavé miesto kežmarskej dopravy je kruhový objazd

Odoslaťod wazari » 18. Sep 2006 10:13

Liekom na boľavé miesto kežmarskej dopravy je kruhový objazd

(13.09.2006; Tatranský korzár; s. 1; TIŠŤAN Tomáš)

Kežmarok ‑ V Kežmarku by s najväčšou pravdepodobnosťou primát Achillovej päty dopravy mesta mohol byť prisúdený križovatke pri železničnej stanici. Frekventovaná križovatka spája cestu do priemyselnej zóny a obce Malý Slavkov, takisto príjazd do supermarketu Lidl a autobusovej stanice s hlavným cestným ťahom Poprad ‑ Bardejov.

Mesto sa rozhodlo vyriešiť problém premenou ostrovčekového riešenia križovatky na kruhový odjazd. "Cieľom tohto riešenia je podstatne zjednodušiť dopravu," vysvetlil vedúci oddelenia územného plánu, životného prostredia a stavebného poriadku mesta Kežmarok Ladislav Faix (na snímke). Jednému z vodičov, Viliamovi Kovaľčíkovi zo Slovenskej Vsi sa takéto riešenie pozdáva: "Keď vychádzam, je to nebezpečné, autá sa prebiehajú aj tu. V Poprade takéto riešenie pomohlo."

Téma bezpečnosti tejto križovatky je pravidelnou a jednou z najviac opakujúcich sa aj na rokovaniach kežmarského mestského zastupiteľstva. "Budeme čakať, kým sa nestane niečo vážne?," rečníckou otázkou vyjadril nedávno podstatu dopravného problému mestský poslanec Vladimír Klimeš. Problém najviac vnímajú vodiči. "Najhoršie je, že nikto nevie, kto má prednosť, ťažko vidieť na hlavnú cestu. Je to celé zle vymyslené, vodiči sú nervózni, musia sa rozhodovať v desatinách sekundy," povedal nám Kežmarčan Miloš Trop. K jeho slovám sa pridal Štefan Oračko. "Križovatka je veľmi neprehľadná, treba rýchlo reagovať a rozhodovať sa, aby ste sa dostali na cestu. Že sú tu kolízie, sa nečudujem." Kvôli dlhodobej práceneschopnosti hlavného projektanta sa realizácia myšlienky kruhového objazdu oddialila o pol roka. "Dopravných projektantov je nedostatok, sú zahltení prácou. V našom okrese nie je ani jeden, v Poprade traja. Nakoniec sme sa obrátili na odborníka v Prešove," opísal okolnosti komplikácii L. Faix. L. Faix zatiaľ nevedel vyčísliť náklady na premenu križovatky. "Ako technik si nedovolím predpovedať sumu, tieto dopravné stavby sú však vždy finančne náročnejšie." Podľa predbežnej dohody by na stavbu mala prispieť peniazmi spoločnosť Lidl, ktorá prevádzkuje pri križovatke stojaci supermarket. "Kvôli súčasnému stavu majú zákazníci a zásobovanie do supermarketu sťažený prístup. Kruhový objazd by mal priniesť zlepšenie aj pre spoločnosť Lidl," doplnil L. Faix.
Obrázok používateľa
wazari
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 17. Máj 2005 16:12

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 11 hostí.