Kruhový objazd: Doprava po novom

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Kruhový objazd: Doprava po novom

Odoslaťod fh » 12. Sep 2006 14:46

http://www.regionalnenoviny.sk/c/289048 ... novom.html

Na kruhovom objazde pri nitrianskom hypermarkete Tesco bude zmenená organizácia dopravy. Pravidlá, ktoré tu platia v súčasnosti, sú totiž iné ako na bežných okružných križovatkách.
„Na klasickej okružnej križovatke je vodič jazdiaci v kruhu vždy na hlavnej. Tí, ktorí vchádzajú do kruhového objazdu, mu musia dať prednosť. Na okružnej križovatke pri hypermarkete to neplatí. Vodiči, ktorí prechádzajú zo Štúrovej na Bratislavskú ulicu, sú na hlavnej - autá na objazde im musia dať prednosť,“ informoval nás Ján Pánský, vedúci oddelenia dopravy na nitrianskom mestskom úrade. Zmena sa chystá už od októbra. Vodiči na ňu budú upozornení dopravným značením. Na Štúrovej aj Bratislavskej ulici (pred vjazdom na objazd) bude umiestnená tabuľa, prikazujúca zníženie rýchlosti na 40 kilometrov za hodinu. Pred priechodmi pre chodcov budú spomaľovacie prahy - retardéry. „Zmení sa tiež počet jazdných pruhov v kruhovom objazde. Namiesto súčasných štyroch budú len dva, tretí bude núdzový.“
Zmena organizácie dopravy si nevyžaduje stavebné úpravy. Víta ju aj dopravný inšpektorát v Nitre. „Pred dvomi rokmi bola prijatá norma, ktorá upravuje jazdu v okružnej križovatke tak, že vodič v kruhu má prednosť. V Nitre, kde to neplatí, sa cudzí vodiči mýlia a môže prichádzať ku kolíziám,“ povedal nám Andrej Sitkey z Okresného dopravného inšpektorátu Nitra.
Ani kruhový objazd pod Zoborom nefunguje ako klasická okružná križovatka. „Aj to by sme chceli zmeniť, ale v tomto prípade budú nevyhnutné stavebné úpravy. Situáciu komplikuje fakt, že jednotlivé cesty nespravuje ten istý správca,“ dodal Ján Pánský. Situácia na kruhovom objazde pod Zoborom je komplikovaná, zaujímal sa o ňu dokonca policajný prezident Ján Packa. „V prípade potreby bude premávka počas víkendov riadená dopravnými policajtmi. Toto opatrenie platí až do odvolania,“ informoval nás Andrej Sitkey.
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.