Packa chce na cestách pôsobiť skôr preventívne

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Packa chce na cestách pôsobiť skôr preventívne

Odoslaťod fh » 31. Aug 2006 18:38

http://www.hnonline.sk/1-10023680-19203 ... _detail-56

Bezpečnosť cestnej premávky chce polícia riešiť najskôr preventívne, až potom represívne. Represia by mala prísť až potom, keď nebude stačiť prevencia, uviedol prezident Policajného zboru Ján Packa v rozhover pre agentúru SITA.

Bezpečnosť cestnej premávky chce polícia riešiť najskôr preventívne, až potom represívne. Ako pre agentúru SITA v rozhovore povedal prezident Policajného zboru Ján Packa, represia by mala prísť až potom, keď nebude stačiť prevencia. "Mali by sme začať od výchovy vodičov, najskôr slušným spôsobom, až potom zadržiavaním vodičákov. Sú ľudia, ktorí zaplatia desaťkrát pokutu po 10 000 korún a ani to s nimi nepohne. A sú aj ľudia, ktorí zaplatia 2000 korún pokuty a nemajú z čoho vyžiť," povedal Packa. Polícia by podľa jeho slov mala zaviesť progresívny systém pokutovania, ktorý by prihliadal na majetkové pomery pokutovaného, ale len dovtedy, kým sa priestupku nedopustí opakovane. "Vtedy dostane plnú pálku a je mi jedno, v akej sociálnej situácii je, pretože ho budeme považovať za notorického porušovateľa pravidiel cestnej premávky," povedal policajný prezident.
Packa tiež chce, aby policajti nevyberali pokuty v hotovosti. Vodičov, ktorí porušia predpisy, oznámenia hliadky na dopravný inšpektorát, kde policajt z karty vodiča zistí, aké priestupky urobil v minulosti a aj ďalšie údaje a potom určí, akú pokutu má zaplatiť. "Čím viac priestupkov vodič urobí, tým prísnejší trest dostane," povedal Packa a dodal, že vodič, ktorý má za sebou už päť priestupkov si veľmi dobre rozmyslí, či urobí aj šiesty.
Špeciálne sa policajný prezident venuje dopravnej situácii v Bratislave. Už dva dni po svojom nástupe do funkcie nariadil krajskému policajnému riaditeľovi, aby dopravnú polícia z jednotlivých okresov zlúčil. "Dopravná polícia v hlavnom meste musí byť centralizovaná, minimálne nehodovky a riadenie cestnej premávky. Piati regulovčíci v okrese nič nespravia, ale keď ich bude 50 v Bratislave, tak to musí byť cítiť," vysvetlil Packa a dodal, že podobný systém využíval pri prechode delegácii aj ako šéf Úradu na ochranu ústavných činiteľov a osvedčil sa.
Ďalším dopravným problémom Slovenska sú diaľnice. Podľa Packu ľudia po nich jazdia v ľavom pruhu ako v meste. "My musíme naučiť ľudí jazdiť po diaľnici v pravom pruhu. Ľavý pruh slúži len na predbehnutie vozidla, nie na predbiehanie 10 km, len na rýchle predbehnutie a vrátenie sa naspäť. Toto nám spôsobuje kolízne situácie, nie rýchla jazda. Tam sa už nedá rýchlo jazdiť," dodal policajný prezident. Zároveň povedal, že policajti od minulého týždňa na diaľniciach hliadkujú na motocykloch, najmä v pondelky a v piatky, keď je najhustejšia premávka.
fh
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 12
Založený: 06. Máj 2005 11:19

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.