Za zavedenie elektronického mýta je takmer polovica Slovákov

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Za zavedenie elektronického mýta je takmer polovica Slovákov

Odoslaťod Branco » 06. Aug 2006 21:39

Za zavedenie elektronického mýta je takmer polovica Slovákov

BRATISLAVA 2. augusta (SITA) - Za zavedenie elektronického diaľničného mýta v krajine je takmer polovica obyvateľov SR. Vyplynulo to z výsledkov prieskumu spoločnosti TNS SK z prelomu mesiacov jún a júl, v ktorom 46,9 % oslovených Slovákov vyjadrilo zavedeniu elektronického mýta podporu. Vyše štvrtina respondentov zavedenie tohto spôsobu spoplatňovania diaľnic za rozumné nepokladá. Z výsledkov výskumu, ktorý sa realizoval na reprezentatívnej vzorke 1 023 respondentov vo veku 15 a viac rokov, tiež vyplynulo, že viac ako tretina obyvateľov SR o elektronickom mýte ešte vôbec nepočula. Informovala o tom TNS SK.

"Výsledky prieskumu ukazujú, že navrhované zavedenie systému elektronického mýta na cestách Slovenska je v pozornosti väčšiny populácie, pričom takmer polovica ho považuje za rozumné. Zrejme je to tým, že ľudia si uvedomujú potrebu peňazí na údržbu a rozvoj ciest," uviedol projektový manažér TNS SK pre dopravu a cestovný ruch Peter Badík. Ako dodal, signalizuje to aj znalosť elektronického mýta a jeho podpora najmä v krajoch, kde diaľničná sieť, resp. sieť rýchlostných ciest nie je dostatočne rozvinutá.

Zavedenie elektronického diaľničného mýta pritom podľa výsledkov prieskumu podporujú skôr muži, respondenti vo vekovej kategórii od 30 do 39 rokov, ľudia s vysokoškolským vzdelaním, ľudia z väčších miest s počtom obyvateľov od 20 tis. do 99 tis. a vo väčšej miere obyvatelia Banskobystrického kraja. Znalosť elektronického mýta je najväčšia vo vekovej kategórii 30 až 39 rokov, v mestách od 5 tis. do 20 tis. obyvateľov, v Nitrianskom kraji, medzi mužmi a respondentmi s vysokoškolským vzdelaním. Naopak, najnižšia znalosť je vo vekovej kategórii 15 až 17-ročných, v obciach do 2 tis. obyvateľov, v Bratislavskom kraji a u respondentov so základným vzdelaním.

http://www.cestovanie.sme.sk/c/2833786/Za-zavedenie-elektronickeho-myta-je-takmer-polovica-Slovakov.html
Branco
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 06. Feb 2005 01:54

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.