Česko a Polsko propojí dálnice

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Česko a Polsko propojí dálnice

Odoslaťod Jarda » 16. Máj 2006 11:48

Jaroměř - Výmluvy politiků, že dostavba dálnice k polsko-české hranici závisí na Polácích, jsou minulostí. Polští silničáři totiž včera na setkání dálničních expertů v Jaroměři prohlásili, že do roku 2013 chtějí dovést svoji rychlostní silnici alespoň v polovičním profilu ke státní hranici.

Rychlostní silnice R11 z Jaroměře na hranici v Královci a táž komunikace z polské Legnice známá jako S3 mají propojit český a polský dálniční systém. „Polská strana má na rozdíl od nás vypracovaný podrobný projekt a chce začít s výstavbou už v roce 2008. Lze očekávat, že se polskému termínu budeme snažit přizpůsobit. Nepochybně to bude přínos regionům na obou stranách hranice,“ uvedl František Molík z Regionální hospodářské komory severovýchodní Čechy, která setkání v Jaroměři iniciovala.

Bez obchvatu se Náchod zhroutí

Vybudování rychlostní komunikace R11 je pro severní část kraje, jehož města v důsledku tranzitní kamionové dopravy trpí problémy, nezbytností. V roce 2010 má dálnice končit za Jaroměří a pokud na ni nebude včas navazovat rychlostní silnice, Náchodu bez silničního obchvatu hrozí dopravní kolaps. Také podnikatelé v pohraničí si od nové silnice slibují oživení podnikání.

Další česko-polské jednání o propojení dálničních systémů se připravuje na říjen. Toho by se měli zúčastnit i politici. „Chceme, aby obě strany podepsaly prohlášení, v němž česká strana řekne, kdy s výstavbou začne a skončí, zatímco Poláci uvedou, že začnou stavět k hranici oba pruhy čtyřproudé silnice,“ dodal Molík.

Podle předběžných odhadů by rychlostní silnice R11 měla stát asi 18,5 miliard korun.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (hradec králové)
Autor: TOMÁŠ KUČERA
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=113 ... h&c=498823
Jarda
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 24. Mar 2006 11:03
Bydlisko: ČR, Praha

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.