Stát pro Hyundai vykoupil pozemky, chystá dálnici a pobídky

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Stát pro Hyundai vykoupil pozemky, chystá dálnici a pobídky

Odoslaťod Lenny » 27. Apr 2006 18:44

Stát pro Hyundai vykoupil pozemky, chystá dálnici a pobídky


Praha - Přehled kroků, které stát podnikl nebo slíbil podniknout kvůli vybudování nové továrny automobilky Hyundai v Nošovicích:
POZEMKY - Stát spolu s Moravskoslezským krajem vykoupil 330 hektarů pozemků a 19 rodinných domů, které stojí na území budoucí průmyslové zóny. Nemovitosti přišly na více než půl miliardy korun, státní rozpočet z toho uhradil naprostou většinu. Každá domácnost v Nošovicích a sousední Nižní Lhotě dostane od kraje 100.000 korun jako kompenzaci za stavbu továrny - polovinu při zahájení stavby, zbytek po kolaudaci.


INVESTIČNÍ POBÍDKY - Úplné znění smlouvy s Hyundai má být známo až po jejím podpisu, který byl plánován na polovinu května; není ale jasné, zda bude termín dodržen. Podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana stát firmě nabídl přímé dotace 4,3 miliardy korun a daňové úlevy 1,3 miliardy korun. Pokud investice Hyundai překročí uvažovanou miliardu eur (29 milionů korun), úleva může být podle Urbana ještě úměrně vyšší, podle pravidel EU smí činit až 15 procent celkové investice.


DOPRAVNÍ SPOJENÍ - Lepší dopravní dostupnost nové továrny má umožnit budovaná rychlostní silnice R48, jež naváže na dálnici D47 do Ostravy. Nejdříve je v plánu obchvat Jablunkova a Českého Těšína, což by mělo být hotovo v půli roku 2008, tedy krátce před zahájením výroby. V plánu je i zlepšení spojení na Slovensko, kde bude u Žiliny vyrábět vozy dceřiná firma Hyundai, automobilka Kia. V první fázi bude směrem na Slovensko opravena silnice I/11, později zde má také vyrůst rychlostní komunikace. Její vybudování ale záleží i na slovenské straně, která se musí zavázat k tomu, že dálnici protáhne až do Žiliny. Podle Hospodářských novin jen rekonstrukce a opravy silnic přijdou na pět až šest miliard.


BYTY - Podle týdeníku Ekonom požadoval Hyundai od státu výstavbu bytů a rodinných domků pro pracovníky, byl ale odmítnut s tím, že výstavba je věcí soukromých firem a na trhu je nemovitostí dost. V tisku se zatím objevily informace o tom, že Korejci sondují u realitních kanceláří na Frýdeckomístecku možnosti ubytování pro své manažery.

Autor: ČTK
http://www.ceskenoviny.cz/vyhledavani/i ... ?id=185311
Lenny - Búrka Thór bude zurit na zemi
Lenny
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 85
Založený: 19. Júl 2005 22:09
Bydlisko: CZ - tam na druhém břehu Moravy

Na šéfa Hyundai vydán zatykač, investice v ČR ohrožena

Odoslaťod Jarda » 27. Apr 2006 19:10

Ministerstvo průmyslu poprvé připustilo, že policejní vyšetřování šéfů společnosti Hyundai Motor může oddálit termín podpisu smlouvy s automobilkou Hyundai o její obří investici v Nošovicích. Vedení korejské automobilky Hyundai čelí rostoucím potížím se zákonem. Korejská prokuratura požádala o vydání zatykače na generálního ředitele automobilky Hyundai Čong Mong-kua. Je podezřelý z úplatkářství, zneužití důvěry a vytváření tajných fondů.

"Zatím nemáme žádnou oficiální informaci o tom, že by měl být termín podpisu smlouvy posunutý. Nicméně zprávy z Koreje jsou znepokojivé a může se proto stát, že smlouva bude podepsána později než bylo původně dohodnuto," řekl ve čtvrtek mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac.

Podle generálního ředitele agentury CzechInvest Tomáše Hrudy by ale aféra šéfů automobilky Hyundai neměla její mnohamiliardovou investici v ČR vážněji ohrozit. "Vzhledem k objemu prostředků a velikosti společnosti Hyundai je velmi pravděpodobné, že realizace projektu bude pokračovat podle původního plánu. Domnívám se, že jde pouze o přechodnou věc, která by neměla v nějakém zásadním rozsahu ovlivnit dlouhodobé investiční plány společnosti (Hyundai)," řekl ve čtvrtek Hruda ČTK a Rádiu Impuls.

Podle korejských vyšetřovacích orgánů se šéf společnosti Hyundai snažil o uplácení politiků a dalších vlivných lidí. Největší výrobce automobilů v Koreji vytvořil tajný fond pro uplácení politiků.
Šéf měl zpronevěřit až pět miliard korun

Prokurátor sdělil v úterý médiím, že Čong je stíhán kvůli obviněním, že "zpronevěřil 100 miliard wonů (asi 5 miliard korun) a dal je do fondu na uplácení". Čong přitom už byl kvůli korupci patnáct hodin vyslýchán.

Korejský ministr financí se snažil investory uklidnit a řekl, že problém bude mít na jihokorejskou ekonomiku jen omezený dopad. Pokud ale bude Čong shledán vinným, může mu za zneužití podnikových financí hrozit i doživotí. Prokurátor Če Tong-uk ale řekl, že při požadavku na výši trestu bude státní zástupce brát v úvahu národní zájmy.

Prokuratura má v úmyslu obžalovat i ředitele sesterské automobilky Kia Motors Čong Ui-suna, který je synem šéfa Hyundai. Čonga mladšího však úřady zadržet nechtějí. Oba Čongové se již omluvili lidu Jižní Koreje za skandál a slíbili dát 60 procent svého podílu v přidružené společnosti Glovis na charitu.

Hyundai se chystá investovat až miliardu eur (až 29 miliard Kč) do výstavby závodu v České republice. Podle korejských médií ale zatím podnik zahájení výstavby továrny odložil na neurčito, a to právě kvůli vyšetřování nejvyššího vedení firmy. Akcie podniku na aféru reagovaly propadem téměř o čtyři procenta.
Německý tisk: Hyundai pozastavil zahraniční investice

Korejský koncern Hyundai zmrazil kvůli korupčnímu skandálu veškeré investice do výstavby nových továren. Uvedl to ve svém středečním vydání německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podle listu se tak odkládá nejen zahájení výstavby závodu v Nošovicích, ale podobně má být postižena i investice dceřiné společnosti Kia Motors v USA. Informace o odložení zahraničních investic na neurčito potvrdil i jihokorejský deník Korea Times.

Největší korejská automobilka je kvůli úplatkářství a nedovolenému lobbování vyšetřována už od března. Prohledány již byly její kanceláře. Vyslechnuti byli její šéfové i ředitelé tří poboček.

Dva lobbyisté už byli vzati do vazby kvůli tomu, že od automobilky přijali peníze, ačkoli zatím není jasné, zda jimi uplatili vládní úředníky.
České úřady o zpoždění nevědí

České úřady zatím od Hyundai žádné oficiální vyjádření ohledně skluzu investice neobdržely. "Zatím jsme žádnou zprávu z Koreje nedostali. Stále tak pro nás platí dohodnuté termíny," řekl Právu mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Slavnostní položení základního kamene v Nošovicích by se mělo podle původního plánu uskutečnit 17. května. Podle zdroje, který si nepřál jmenován, však s ohledem na vývoj aféry v Koreji počítá s možností odsunutí tohoto termínu už i CzechInvest.

Jasno by mělo být do konce týdne. Korejci ale české zástupce opakovaně ubezpečili, že investice v Nošovicích v žádném případě ohrožena není.

hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský považuje závěry německého tisku za spekulace. "Nemáme žádné oficiální zprávy od vedení firmy Hyundai Motor Company o tom, že by se rozhodlo zastavit plánované investice ve světě a že by se tedy ani řádně nerozjely přípravy stavby nošovického závodu," sdělil v prohlášení Tošenovský.

Naopak podle něj stále běží přípravy na podpis investičního memoranda, ať už k němu dojde v Česku, nebo v jižní Koreji. "Ani my nemáme žádné důvody měnit plánovaný chod akcí spojených s podpisem dohody nebo zahájením investice. A opravdu věřím, že se u nás v regionu stavět bude," prohlásil.

svj, bh, kij, Právo, Novinky, ČTK, BBC

viz: http://www.novinky.cz/ekonomika/83894-n ... ozena.html
Jarda
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 24. Mar 2006 11:03
Bydlisko: ČR, Praha


Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.

cron