Dálnice vadí i na jihu

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Dálnice vadí i na jihu

Odoslaťod Lenny » 31. Mar 2006 23:07

Dálnice vadí i na jihu

Sotva kraj kývl na jižní variantu dálnice, tamní lidé začínají protestovat

Pardubice, Bohuňovice - Hádky kvůli chystané dálnici z Pardubického kraje na Moravu asi nikdy neskončí. Sotva se radní Pardubického kraje tento týden přiklonili k jižní variantě rychlostní komunikace R35 mezi Vysokým Mýtem a Mohelnicí a ustoupili tak protestům odpůrců severní trasy, začínají se ozývat nespokojenci z obcí na jižní trase.

„Pokud čtyřproudová dálnice povede jihem, zabere nejúrodnější půdu na Svitavsku. Navíc vytvoří neprostupnou překážku, která zemědělcům zkomplikuje nebo znemožní hospodaření. Dálnice místy povede jen dvě stě metrů od silnice první třídy. Obě komunikace silně zatíží krajinu a přírodu,“ řekl soukromý zemědělec Jan Vaňous z Bohuňova u Litomyšle, který se svými sousedy a kolegy zakládá proti jižní variantě silnice R 35 občanské sdružení. Podle krajského radního pro dopravu Ivo Tomana nejsou lidé z přípravného výboru Občanského sdružení Lipovec v Bohuňově jediní, komu jižní trasa dálnice R 35 vadí. „Už před několika měsíci se proti ní vyjádřilo zastupitelstvo obce Řídký. Tento týden jsem dostal protest podepsaný majiteli většinou rozestavěných rodinných domků v Sedlišti a ve středu mě navštívili soukromí zemědělci a myslivci hospodařící v okolí Litomyšle,“ vypočítává radní Toman.

Počet nespokojenců s jižní trasou dálnice není konečný. „Řekl bych, že nikdo dlouho nevěřil, že silnice R 35 by mohla vést jihem. Proto proti jižní trase skoro nikdo neprotestoval. Nyní se dá očekávat vlna odporu. U každé stavby silnice se najde někdo, komu vadí,“ uvedl Radim Lána z ekologického sdružení Zelený kohout Česká Třebová.

Silný odpor proti dálnici očekávají i někteří starostové. „Když s námi o silnici R 35 jednali naposledy, byly pro její jižní trasu u Dětřichova dvě varianty a já nevím, která bude platit. Ať se kraj rozhodne pro kteroukoli, každá bude někomu vadit. S jednou nebude souhlasit obec, protože protne její lesy. Podle druhé by měla dálnice vést chatovou oblastí, kde určitě také narazí na nesouhlas majitelů,“ řekla starostka Dětřichova na Svitavsku Marta Dvořáková.

Zastupitelé většiny obcí na jižní trase s dálnicí nepočítali a teprve budou jednat o tom, zda jim nevadí. To je případ Bohuňovic nebo Cerekvice nad Loučnou. Naopak v Hrušové u Vysokého Mýta jsou lidé všemi deseti pro dálnici. Odlehčila by totiž provozu na silnici procházející středem vesnice. „Současné zatížení obce tranzitní dopravou je už řadu let neúnosné. Já ale nevěřím, že se na jihu bude stavět rychle. Podle původních slibů měla být v provozu už před třiceti lety,“ řekl Procházka.

***

„Pokud dálnice povede jihem, zabere nejúrodnější půdu na Svitavsku. Farmářům zkomplikuje hospodaření.“ Jan Vaňous, farmář Bohuňov

- Vítězslav Dittrich - Mladá fronta DNES Vydáno 24. března 2006
Lenny - Búrka Thór bude zurit na zemi
Lenny
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 85
Založený: 19. Júl 2005 22:09
Bydlisko: CZ - tam na druhém břehu Moravy

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.

cron