ČEZ dohodl koupi bulharské elektrárny ve Varně

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

ČEZ dohodl koupi bulharské elektrárny ve Varně

Odoslaťod Lenny » 21. Mar 2006 18:17

Ekonomika.iHNed.cz 21. 3. 2006 17:14


ČEZ dohodl koupi bulharské elektrárny ve Varně

Elektrárenský gigant se dohodl s bulharskými úřady na koupi tepelné elektrárny za 206 milionů eur.
Sofia/Praha 21. března
Agentuře Reuters to sdělila mluvčí privatizační agentury Veneta Načeva. ČEZ nechce výsledky jednání až do podpisu dohod komentovat.

"S průběhem jednání jsme spokojeni a očekáváme jeho rychlé a úspěšné dokončení ještě před vypršením stanoveného termínu," řekla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Termín pro dokončení jednání je stanoven kolem 25. dubna.

ČEZ svou původní nabídku čisté ceny navýšil o 14 milionů eur. Souhlasil také s tím, že zvýší plánované investice do elektrárny o 40 milionů na 133,2 milionu eur, uvedla mluvčí agentury. "Akviziční jednání s ČEZ skončila, dohodli jsme se na lepší ceně. Předběžná smlouva bude podepsána v brzké době," řekla.


Původní nabídka ČEZ byla podle očekávání navýšena zřejmě z důvodu rostoucích cen aktiv v energetice, uvedl analytik společnosti Atlantik finanční trhy Petr Novák. Dalším důvodem byl podle něj poměrně velký rozdíl proti původně vítězné nabídce ruského konsorcia RAO UES, které od smlouvy nakonec odstoupilo.

"I přes navýšení hodnotíme výslednou kupní cenu stále jako příznivou a domníváme se, že akvizice z dlouhodobého pohledu zvyšuje hodnotu akcií ČEZ," doplnil Novák. Akcie ČEZ na pražské burze zakončily dnešní obchodování půlprocentním oslabením na kurzu 832,5 Kč.

Elektrárna ve Varně je druhým největším výrobcem elektřiny v Bulharsku. Celková výroba ČEZ by touto akvizicí měla podle Nováka vzrůst asi o 4,3 procenta. Celkové tržby bulharské elektrárny dosáhly v roce 2004 zhruba dvou miliard korun, ale provozní ziskovost byla nízká. "Zahrnutí této elektrárny do konsolidace by tedy v příštích letech nemělo mít výrazný vliv na hospodářské výsledky skupiny ČEZ," dodal analytik.

ČEZ se k jednání o privatizaci bulharské elektrárny dostal poté, co původní vítěz tendru, ruská společnost Unified Energy System (UES), v lednu od dohody odstoupil. Bulhaři pak oslovili ČEZ, který měl druhou nejvyšší nabídku 285 milionů eur. Ta zahrnovala 192 milionů eur za nákup akcií firmy a investice 93 milionů eur do navýšení kapitálu elektrárny
Lenny - Búrka Thór bude zurit na zemi
Lenny
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 85
Založený: 19. Júl 2005 22:09
Bydlisko: CZ - tam na druhém břehu Moravy

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.