Mozog elektrizačnej sústavy v Žiline

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Mozog elektrizačnej sústavy v Žiline

Odoslaťod Jonathan » 08. Mar 2006 15:32

http://www.zilinskyvecernik.sk/archiv/2 ... 1.html#1/6
http://www.zilinskyvecernik.sk/archiv/2 ... zvstr1.pdf
http://www.zilinskyvecernik.sk/archiv/2 ... 2.html#2/4
http://www.zilinskyvecernik.sk/archiv/2 ... zvstr2.pdf

Nové sídlo Slovenského elektroenergetického dispečingu (SED) otvorili prvý marcový deň v Žiline.

V objekte sú dispečerské sály, kancelárske priestory, záložná dispečerská sála, serverovňa, telefónna ústredňa pre SEPS, a. s., počítačová sieť, energetické zaria.denie zabezpečujúce vlastnú spotrebu, telekomunikačné rozvody SEPS, a. s., miestnosť centrálneho riadenia technológie (kúrenie, klimatizácia, vzduchotechnika, ochrana objektu). Začiatok výstavby bol v máji 2003 a dokončili ju v októbri 2005. Stavbu financovali čiastočne z vlastných zdrojov, čiastočne z úveru. Investičné náklady predstavujú 460,15 milióna korún a náklady na realizáciu riadiaceho a informačného systému 216,8 milióna korún.

Výkonný riaditeľ sekcie Slovenského elektroenergetického dispečingu Vladimír Jendryščík uviedol, že dispečing je najvyšší orgán v rámci riadenia elektrizačnej sústavy Slovenska. Okrem vyrovnanej výkonovej bilancie zabezpečuje medzinárodnú spoluprácu s odberateľmi, spoluprácu s výrobcami elektriny. Nové sídlo znamená podľa neho veľký krok dopredu, nasadili sme nový riadiaci systém, ktorý je schopný všetky podmienky pokryť a zabezpečiť plynulú dodávku elektriny pre odberateľov aj v rámci medzinárodnej spolupráce.

„Po roku 1994, keď sme začali elektrizačnú sústavu riadiť sólo, je dnešok ďalším prelomom, kde nastupujeme do nových podmienok, ktoré vytvorili obchodovanie s elektrinou, dodržiavanie obchodných diagramov, výpočet odchýlok, výpočet regulačnej elektriny, vyhodnocovanie podporných služieb. Sú to nové funkcie, s ktorými sme na starom dispečingu len začínali a musíme ich dať do novej podoby,„ dodal Jendryščík.

Slovenský elektroenergetický dispečing je na najvyššom stupni operatívneho riadenia Elektrizačnej sústavy Slovenska. Medzi energetikmi sa hovorí, že je to mozog celej elektrizačnej sústavy Slovenskej republiky. Jeho činnosť musí byť absolútne spoľahlivá. Zabezpečiť riadenie prenosu elektriny z elektrární cez 400 kV, 220 kV vedenia do distribučnej siete a veľkým odberateľom, zabezpečiť medzištátne prenosy a spoľahlivosť celej elektrizačnej sústavy SR aj bezpečnosť dodávok elektriny, si vyžaduje vysokú odbornosť, spoľahlivosť, presnosť, vysokú kvalitu práce, najmodernejšie informačné technológie a najmodernejšie riadiace systémy. Spoľahlivosť prevádzky prenosovej sústavy a riadenia Elektrizačnej sústavy SR ostro sledujú a vyhodnocujú na medzinárodnej úrovni.

Projekt vypracovala akciová spoločnosť Energoprojekty a na samotnom vybudovaní sa okrem generálneho dodávateľa akciovej spoločnosti VÚJE, ako priameho dodávateľa, podieľalo 40 popredných firiem zo Slovenska i zo zahraničia. Všetkých subdodávateľov je však o niekoľko desiatok viac. Hlavným dodávateľom stavebnej časti je akciová spoločnosť Euro - building, nasledujú Inžinierske stavby Košice, a. s., Klimatech a ďalšie významné stavebné firmy.

Nové technologické vybavenie SED-u hlavného riadiaceho systému, aj podporných informačných systémov je postavené na báze renomovaných svetových dodávateľov informačných technológií, dlhodobo pôsobiacich v oblasti energetiky.

Hlavným dodávateľom technológie je rakúska firma SIEMENS, Alcatel a ďalšie.
Jonathan
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 626
Obrázky: 31
Založený: 09. Feb 2005 09:49

Naspäť na 2006

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.