Érsek odovzdal šoférom pomôcku na cesty

Moderátor: Moderátori

Érsek odovzdal šoférom pomôcku na cesty

Odoslaťod rastislav5 » 10. Jan 2017 12:35

Érsek odovzdal šoférom pomôcku na cesty. Nejde vraj o štátny googlemaps

Počiatkov systém na sledovanie intenzity dopravy už funguje, funkciami sa od služieb googlu líši minimálne.


"Poradí vám trasu, odstávky ciest, (...) napríklad kde má Slovenská správa ciest práve teraz autá, ktoré odhŕňajú sneh, kde je kalamita," takto v utorok predstavoval minister dopravy Árpád Érsek nový informačný systém.

Stál 14,2 milióna eur a to ešte nerátame jeho prevádzku. Tá vyjde na vyše milión eur ročne a mali by v nej byť zarátané náklady na 30 až 40 pracovných miest, ktoré vznikli na obsluhu štátnej šoférskej IT novinky. Cestujúca verejnosť si ju môže stiahnuť na adrese www.odoprave.info.

"Farby zobrazujú intenzitu dopravy na úsekoch, zelená je bez obmedzení, je žltá, červená a fialová," opisuje zástupca ministerstva dopravy Tomáš Mésároš, ktorý projekt manažuje.

Ministerstvo dopravy hovorí, že novinka za tie peniaze stojí, aj keď už existuje googlemaps či waze. Štát totiž kombinuje rôzne údaje nielen z diaľnic ale aj od železníc či z cyklottrás na jednom mieste, údaje o doprave na rozdiel od iných preveruje, a má zdroje, ktoré ostatní nemajú - konkrétne spomína mýtny systém, ktorý sleduje nákladiaky.

"Bola to podmienka Európskej únie, že takýto systém má mať každá krajina," dodal Érsek v debate o tom, či bolo nevyhnutné, aby IT dielo načaté exministrom dopravy Jánom Počiatkom dokončil a odovzdal cestujúcej verejnosti.

Počiatek začal nákup šoférskeho IT začiatkom roka 2014, v januári 2015 podpisoval zmluvu s víťazom: Stal sa ním Slovak Telekom.

V tendri sa o slovo hlásil aj záujemca, ktorý dodal podobný systém Českej republike. Stál ale štyrikrát menej. Pre vyhadzov zo slovenského tendra sa doteraz vedie súdny spor. Naposledy dal súd za pravdu štátu.

"Spor pokračuje. Podali sme odvolanie a naši právnici sú naďalej presvedčení o tom, že sme boli poškodení. Rozhodne to budeme eskalovať aj k orgánom Európskej únie, ktoré sa na realizáciu použili," povedal Tomáš Ministerberger, riaditeľ spoločnosti Vars Brno.

Článok aktualizujeme

https://dennikn.sk/652909/ersek-odovzda ... ooglemaps/
rastislav5
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 14
Založený: 25. Nov 2006 18:58

Naspäť na 2017

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.