Budte odvážni pri mýtnom, vyzýva únia

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Budte odvážni pri mýtnom, vyzýva únia

Odoslaťod mel » 21. Apr 2005 13:43

Budte odvážni pri mýtnom, vyzýva únia

www.pravda.sk 21.4.2005 1:14:14 - Správy

Európska komisia vyzvala v stredu členské štáty na "politickú odvahu". Vo štvrtok budú ministri dopravy krajín únie rozhodovať o osude smernice, ktoá má zaviesť jednotné pravidlá ako spoplatňovať kamióny na 60-tisíc kilometroch transeurópskych ciest.

"Rokovania v minulosti niekoľkokrát stroskotali, ale dúfame, že sa nájde politická vôľa a odvaha sa konečne rozhodnúť," vyhlásil Stefaan De Rynck, hovorca komisára pre dopravu Jacquesa Barrota. "Rozhodnutie je nutné, aby sme zabezpečili dlhodobo udržateľný rozvoj, mohli správne investovať a preniesť dopravu tovaru z ciest na železnice," argumentoval.

Návrh nevyhovuje úplne ani jednému z obidvoch hlavných táborov. Tranzitné krajiny, ktoré najviac trpia prejazdom kamiónov, chcú vyberať vysoké mýtne. Proti sa stavajú štáty na okraji EÚ, ako je Grécko alebo pobaltské štáty, pretože poplatky by zvýšili náklady ich prepravcov. V zákulisí sa však už dohodli niektoré kompromisy.

Mýtne by malo hradiť len náklady na infraštruktúru, ale jeho výška by mohla oscilovať podľa prevádzky či miery znečisťovania, napríklad by sadzby mohli stúpať počas špičiek a klesať pri slabšej premávke. Menej by mohli napríklad platiť modernejšie kamióny, ktoré menej znečisťujú ovzdušie.

Zostávajú však otvorené citlivé otázky ako je definícia nákladov na výstavbu, príplatky v citlivých regiónoch, najmä horských, možné zľavy či využitie výťažkov z mýta.

Nový systém spoplatnenia nákladných vozdiel ťažších ako 3,5 tony navrhla Európska komisia v lete 2003, ale doposiaľ sa kompromis nepodarilo nájsť.

pi, ČTK

http://tvojepeniaze.pravda.sk/sk_pspravy.asp?r=sk_pspravy&c=A050421_011321_sk_pspravy_p01
mel
Obrázok používateľa
mel
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 10
Založený: 07. Feb 2005 12:41

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.