NDS chce lacnú cestu, železnice drahšie koľaje

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

NDS chce lacnú cestu, železnice drahšie koľaje

Odoslaťod Dialniciar » 12. Júl 2010 18:58

Štát si niekedy vyberie najlacnejšiu ponuku, inokedy ju vyradí ako podozrivú. Nízka cena je pritom v tendroch najdôležitejším kritériom.

BRATISLAVA. Anonym, ktorý od marca posielal médiám informácie o zmanipulovamom tendri Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) „tipoval“ priebeh súťaže správne. Z hry totiž železničná firma vyradila najlacnejšiu ponuku firmy Skanska. Informovali o tom Hospodárske noviny.

Kód: Vybrať všetko
Ponuky v tendri železníc

Skanska : 201 miliónov eur.
Trnavská stavebná spoločnosť :  245 miliónov eur.
OHL ŽS : 263 miliónov eur.
Strabag : 279 miliónov eur


Za modernizáciu asi desať kilometrov koľajníc medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou chcela firma 201 miliónov eur. Druhá najlacnejšia ponuka bola drahšia o 44 miliónov eur. Skanska podľa železničiarov nedokázala dostatočne vysvetliť nízku cenu. Firma však tvrdí, že cena je v poriadku.

„Podáme žiadosť o nápravu. V prípade neakceptovania žiadosti podáme námietku na Úrad pre verejné obstarávanie,“ tvrdí hovorkyňa Skansky Magdaléna Dobišová.

Anonym, ktorý vypadnutie švédskej firmy predpokladal, napísal, že tender vyhrá firma OHL ŽS. Neskôr sa to zmenilo na Trnavskú stavebnú spoločnosť. Železnice sa k tendru nevyjadrili. Podľa zákona o verejnom obstarávaní vraj do konca súťaže ani nemôžu.

ŽSR už pritom skúma Úrad boja proti korupcii. Prešetruje všetky e­maily o podozrivých praktikách v štátnej firme. Anonym vyšetrovateľom asi poslal viac podnetov než médiám. „E-maily smerujú ku všetkým obstarávaniam, ktoré súvisia s výmenou zvršku od Bratislavy až po Košice,“ povedal Tibor Gašpar, riaditeľ protikorupčného úradu. Od manažmentu železníc dostal úrad podanie na neznámeho páchateľa za ohováranie. „V tomto štádiu nemôžem povedať nič bližšie, mohlo by to mariť konanie,“ dodal.

Pri ďalšom tendri sa však Skanske nízka cena vyplatila. Išlo o tender na časť rýchlostnej cesty R4 od Košíc po Maďarsko (Košice – Milhosť). Národná diaľničná spoločnosť si vybrala jej najlacnejšiu ponuku za 77,686 milióna eur. „Dostali sme oznámenie, že prijíma našu ponuku,“ povedala Dobišová.

Zväz stavebných podnikateľov Slovenska už dávnejšie hovorí o umelom znižovaní cien a ukazuje prstom práve na Skansku. „Pripravujeme návrh, ktorý by minimalizoval alebo znemožnil účasť takých návrhov na verejnom obstarávaní, kde by neboli vysvetlené ceny,“ povedal Zsolt Lukáč zo zväzu.

Nová vláda zasa nechce kupovať draho. „Všeobecne, keď sa spýtate, či zákon má umožniť vyhodiť hneď najlacnejšiu ponuku, tak nie,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy Ivan Švejna (Most­Híd).

S najlacnejšou cenou prišla Skanska aj do tendra na D3 Strážov - Brodno. Na podnet rezortu dopravy ho preskúmal Úrad pre verejné obstarávanie, ten ho kázal zrušiť. Skanska následne podala žalobu.

pondelok 12. 7. 2010 14:35 | Daniela Krajanová

Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5461649/nds-c ... z0tUZPIvTG
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.