Mikloš: Autá do Kie môžu ísť cez obec

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Mikloš: Autá do Kie môžu ísť cez obec

Odoslaťod Antimander » 03. Okt 2005 17:24

http://tvojepeniaze.pravda.sk/sk_psprav ... spravy_p01


Mikloš: Autá do Kie môžu ísť cez obec

Problémy s výkupom pozemkov pre cestu do Kie nezastavia stavbu závodu, povedal minister Ivan Mikloš. Autá pôjdu cez Tepličku, kde sa život stane neznesiteľným, dodal.

Ak majitelia budú aj naďalej blokovať predaj pozemkov pod infraštruktúru pre Hyundai/Kia a cesta k závodu sa nestihne postaviť, pôjdu všetky stroje a autá cez obec Teplička nad Váhom.

Nový závod automobilky Hyundai/Kia pri Žiline sa dá podľa ministra financií a dočasného ministra hospodárstva Ivana Mikloša postaviť aj bez výstavby infraštruktúry. Výstavbu infraštruktúry totiž v súčasnosti brzdí výkup pozemkov.

"Treba si uvedomiť, že automobilku dokončíme aj bez postavenia novej cesty, avšak všetky autá a stroje pôjdu cez Tepličku nad Váhom, čo urobí život v tejto obci neznesiteľným. Považujem to za zlé riešenie, ktoré môže ohroziť aj statiku domov," reagoval Mikloš na skupinu približne 30 vlastníkov, ktorí žiadajú za svoje pozemky pod infraštruktúru minimálne 350 Sk za meter štvorcový. Stanovená súdnoznalecká suma za tieto pozemky sa pritom pohybuje od 216 Sk do 516 Sk za meter štvorcový.

Podľa šéfky petičného výboru Margity Mravcovej celý problém vznikol pri stanovovaní cien za pozemky pod infraštruktúru.

"Cena za pozemky pod infraštruktúru sa pohybuje v rozpätí od 216 Sk do 516 Sk za meter štvorcový. Je to veľký rozdiel a samozrejme tí, čo by mali dostať len 216 Sk za meter štvorcový, sa cítia ukrivdení," dodala Mravcová, ktorá verí, že sa celá vec vyrieši a veci sa pohnú dopredu.

Štát chce všetko alebo nič

Ak sa majitelia nedohodnú a pozemok pod infraštruktúru nepredá čo i len jeden majiteľ, štát nedoplatí za pozemky pod nový závod Hyundai/Kia. "Vyjadril som sa jasne, kým nebude dohoda so všetkými majiteľmi o odpredaji pozemkov, nepustíme ani korunu na doplatenie za pozemky pod závodom. Na tomto stanovisku nezmením nič ani pod tlakom, že by nedošlo k pokračovaniu výstavby infraštruktúry," povedal Mikloš. Podľa neho so žiadnymi ďalšími požiadavkami, vláda už nebude súhlasiť. "Myslím si, že vláda je k majiteľom ústretová až až," dodal Mikloš.

Majitelia podpisujú plné moci

V súčasnosti stále podpisujú majitelia pozemkov splnomocnenia pre právnikov, ktorí by mali na základe týchto splnomocnení predávať pozemky pod infraštruktúru. "Je nás asi 700 majiteľov, ktorí súhlasia s predajom a podpisujú plné moci. Koľko vlastníkov pozemkov z nich už podpísalo splnomocnenia, však zatiaľ nevieme, lebo v celom procese je trocha chaos," povedala Mravcová.

Majitelia pozemkov pod závodom, ktorí odmietli predať pozemky pod infraštruktúru, zinkasujú od štátu 805,7 mil. Sk ako doplatok ceny. Za meter štvorcový svojho pozemku tak dostanú 350 Sk. Za pozemky pod infraštruktúru pritom štát doplatí 425,7 mil. Sk a za pozemky pod závodmi zvyšných 380 mil. Sk. Vláda o tom rozhodla 14. septembra. V súčasnosti sa pripravuje zmluva, o ktorej budú právnici majiteľov pozemkov rokovať v najbližšom období s vládou.


SITA, 3.10.2005 16:35:32 - Správy
Obrázok používateľa
Antimander
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 425
Obrázky: 5
Založený: 02. Aug 2005 13:46

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.