Ministri V4, Rumunska a Bulharska o obnove bytov

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Ministri V4, Rumunska a Bulharska o obnove bytov

Odoslaťod Caesar » 29. Sep 2005 19:18

http://www.infostav.sk/index.php?katego ... f17c5d79a4


Ministri V4, Rumunska a Bulharska zjednotili postoj k podpore obnovy bytov

Ministri výstavby krajín Višegrádskej štvorky (V4), Rumunska a Bulharska požadujú od Európskej únie, aby na environmentálnu a energetickú obnovu panelových bytov mohli z Kohézneho fondu použiť namiesto 5 % z nákladov rekonštrukcie až 25 %. Vyplýva to z komuniké, ktoré dnes v Budapešti v závere dvojdňovej konferencie ministri podpísali.

"Čo sa týka využívania eurofondov, nechceme viac peňazí, ale chceme možnosti rozhodnúť, na čo ich použijeme. Vychádzame z toho, že tie naše problémy poznáme lepšie, sú špecifické," povedal TASR štátny tajomník Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR Štefan Kužma. "Tam trochu narážame na nepochopenie starých krajín EÚ, ktoré sa stavajú proti financovaniu určitých opráv v oblastiach tých našich porúch, ktoré evidentne máme z dôvodu panelovej výstavby," dodal.

Budapeštianska konferencia, na ktorej sa zúčastnili maďarský šéf rezortu István Kolber, český minister Radko Martínek, rumunský minister László Borbély, bulharská ministerka Milena Paunova, ďalej štátny tajomník poľského rezortu výstavby Andrzej Bratkowski a vo štvrtok aj slovenský minister László Gyurovszky, bola podľa vyjadrenia Kužmu pokračovaním marcovej európskej ministerskej konferencie v Prahe, kde sa tento problém vynoril.

"Ide o krajiny, ktoré majú v tejto oblasti rovnaké problémy. Rozhodli sme sa, že sa zjednotíme na tom, čo už úspešne funguje, a to na báze V4, kde to už v iných oblastiach dobre funguje. Uvedomili sme si, že je najdôležitejšie, aby sme spolupracovali v rámci V4. A nakoľko aj Rumunsko a Bulharsko majú podobné problémy a sú kandidátskymi krajinami EÚ, tak boli prizvané na túto konferenciu," konštatoval štátny tajomník Kužma.

Podpísaním komuniké sa oddnes začne spolupráca, dotknuté krajiny vytvoria spoločnú stálu komisiu expertov, ktorá pripraví spoločný postup voči Európskej komisii, povedal TASR Kužma.


Copyright©2005 TASR, Stanislav Koprda, 28.09.2005
Caesar
Obrázok používateľa
Caesar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 43
Založený: 06. Máj 2005 14:03
Bydlisko:

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.