Šoféri v Domaniži nemusia spomaľovať, chýbajú značky

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Šoféri v Domaniži nemusia spomaľovať, chýbajú značky

Odoslaťod Dialniciar » 14. Jan 2010 19:51

Šoféri v Domaniži nemusia spomaľovať, dopravné značky tam miznú

Milan Kráľ | 9. januára 2010 17:30

Kým vo väčšine miest a obcí môžu ísť autá najviac päťdesiatkou, cez Domanižu pri Považskej Bystrici môžu preletieť aj deväťdesiatkou. Dopravná značka, za ktorou treba v každej obci spomaliť, tam totiž chýba. Len čo v Domaniži umiestnia dopravnú značku upozorňujúcu na začiatok obce, už ju niekto odpíli. Teraz ju tu idú namontovať už tretíkrát.

Cudzie autá sa vrútia do Domaniže deväťdesiatkou, domáci sa necítia bezpečne.
Obrázok
Autor: Milan Kráľ, Pravda

V súčasnosti je dedina bez označenia, nie je tam ani iná dopravná značka, ktorá by šoférom prikazovala znížiť rýchlosť. "Prakticky cez celú obec môžu uháňať deväťdesiatkou. Je to nebezpečné pre našich obyvateľov, obávam sa o ich bezpečnosť," hovorí Jozef Galko (nezávislý), starosta obce Domaniža.

Problémy s dopravnou značkou sa začali, keď sa po zmene územného plánu rozšíril intravilán obce smerom k Považskej Bystrici. Tabuľu s označením obce cestári umiestnili na hranicu katastra, čo je asi kilometer od jej pôvodného umiestnenia. Ľudia, čo majú v týchto miestach pozemky, to privítali - keď idú tadiaľto na bicykli, nemusia mať prilbu a reflexné oblečenie, lebo sú stále na území obce. Niektorým však nové umiestnenie značky na rovnom úseku cesty zrejme prekážalo.

"Ľudia sa obávali, že by tu platili pokuty za rýchlosť. Myslím si, že preto ju niekto odpílil," predpokladá Rastislav Briestenský z Domaniže.

Starosta hovorí, že značka bola na svojom novom mieste len štyri dni, keď ju niekto odrezal a hodil do priekopy. Prišli cestári a pripevnili ju znova. Do štyroch dní bola zase preč. Tentoraz definitívne, niekto ju odpílil a odniesol preč.

"Je to nebezpečné, mala by tu byť obmedzená rýchlosť. Niektorí šoféri uháňajú veľkou rýchlosťou, najmä cudzí, domáci to tu poznajú. Ľudia tu čakávajú na autobus, chodia tadiaľto deti, čo idú do školy alebo zo školy, sú tu obchody na jednej aj druhej strane, často sa tu prechádza cez cestu," hovorí Viera Kardošová, predavačka v novinovom stánku, ktorá má cestu celý deň pred očami.

Anton Kňažko zo Správy ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja pripomína, že výroba a osadenie jednej značky stojí 200 eur. Po tretí raz by ju mali v Domanži namontovať do dvoch týždňov. Podľa Jozefa Galku by ju tentoraz mala doplniť ďalšia dopravná značka, ktorá obmedzí rýchlosť na 70 kilometrov za hodinu, aby aj šoféri boli spokojní.

http://spravy.pravda.sk/soferi-v-domani ... egiony_p29
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.