Záhorie zapadalo snehom, Biela Hora udržaná

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Záhorie zapadalo snehom, Biela Hora udržaná

Odoslaťod Dialniciar » 08. Jan 2010 19:03

Záhorie zapadalo snehom, roztopenie môže priniesť záplavy

Meteorológovia ľudí na Záhorí dnes varujú pred snežením a poľadovicou, od zajtra zasa pred povodňami z topiaceho sa snehu. Ráno boli na cestách nehody.

Auto za Senicou museli ráno odviesť muži z odťahovej služby.
http://i.sme.sk/cdata/3/51/5183303/sneh_nehoda_trs-r230.jpg
Foto: MICHAL TRŠKO

SENICA. Celé Záhorie je dnes pod snehom. Počas celej noci a aj dopoludnia snežilo. Meteorológovia však už na sobotu predpovedali pre západné Slovensko až +6 stupňov Celzia a teda hrozbu záplav. Bol vydaný aj najnižšší, teda prvý stupeň výstrahy pred záplavami z topiaceho sa snehu. Z piatka na sobotu má byť okolo nuly a tak by sa mohla tvoriť aj poľadovica.

V piatok ráno bola na cestách utlačená, kašovitá vrstva snehu. „Snežiť začalo opäť nadránom o 4:00. Do rána sme posypali všetky cesty dvakrát. Situácia je pod kontrolou, samozrejme, rýchlosť jazdy treba prispôsobiť stavu vozovky," povedal agentúre SITA dispečer Správy a údržby ciest kraja Vladimír Víťazka.

Biela Hora upravená

Horský prechod Biela hora bol upravený výborne, najhoršia bola situácia v smere z Trnavy na Záhorie ešte pred Bielou horou. So snehom bojovalo viac ako sto vozidiel správy ciest, rovnako však aj ľudia v obciach. Niektorí snehovými frézami, väčšina však lopatami. Napriek vrstve snehu na väčšine chodníkov a ciest ľudia na Záhorí bicykle doma nenechávali. Bolo ich takto možno stretnúť v priebehu celého týždňa napríklad v Senici, či Kútoch. Najmä starší ľudia ich však používali len ako nosiče tašiek s nákupmi.

Na cestách boli nehody

Situácia na cestách bola zložitá vo štvrtok večer. Takmer po celej ceste zo Senice do Trnavy bola hustá hmla, ktorá miestami dovoľovala viditeľnosť len niekoľko metrov. Jedna nehoda sa potom stala v piatok ráno okolo siedmej ráno na ceste za Senicou do Jablonice. Zrazili sa tam dve osobné autá a tvorili sa drobné kolóny. Okolo 10.00 už však úsek bol normálne prejazdný, nabúrané autá odviezli odťahovky, situáciu zadokumentovala aj polícia.

Osobné auto s autobusom sa zrazilo aj na ceste za Bínovcami v smere do Trnavy. Renault Twingo sa tam zrazil s linkovým autobusom, ktorý išiel podľa polície z českého Hodonína. Vodič zdemolovaného Twinga čakal na príjazd sanitky, situácia však vraj tak vážna ako vyzeralo jeho auto nebola. „Má len nejaké odreniny, našťastie išiel v aute sám," povedal policajt, ktorý nehodu dokumentoval. Cestujúcim v autobuse sa vraj nestalo nič. Autobusu nehoda pokrčila predné plechy a nabral meškanie.

Hlásia oteplenie

V piatok popoludní hlásil Slovenský hydrometeoroligický ústav so stanice Kuchyňa na Záhorí 0 stupňov Celzia, zamračené a dážď so snehom. Teplota tu najnižšie klesla vo štvrtok 7. januára na -8 stupňov Celzia. Predpoveď na sobotu hlásila oteplenie. Najnižšia nočná teplota +3 až -1 st. Najvyššia teplota 1 až 6 st.

piatok 8. 1. 2010 15:18 | Michal Trško

http://zahorie.sme.sk/c/5183303/zahorie ... plavy.html
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 9 hostí.